Lopar

Lopar
Površina: 26,43 km²
Broj stanovnika: 1.303
Sunčani sati: prosječno 2500 sati godišnje
opće informacije

Lopar

 

Lopar je slikovito mjesto na sjeveru otoka, udaljeno od centra grada Raba nešto više od 10 kilometara te je odlično prometno povezano sa ostatkom otoka Raba. To je rodni grad svetog Marina, utemeljitelja prve i najstarije republike na svijetu: Republike San Marino u Italiji. Ako ste u Lopar došli iz smjera grada Raba, prvi spomenik na koji ćete naletjeti posvećen je upravo njemu. U njegovu čast, turističko naselje i kamp u našoj neposrednoj blizini nose naziv San Marino. Veselo mjesto s puno raznolikosti koje je najviše zadržalo vezu s prošlošću na otoku što je vidljivo u načinu života i dijalekta njegovih stanovnika. Osim šumovitih predijela i ostalih prirodnih ljepota, u Loparu se posebno ističe mnogo pješčanih plaža, točnije 22 među kojima je daleko najpoznatija Rajska plaža.

Rajska plaža kao dio turističkog naselja San Marino nalazi se u blizini našeg smještaja, na nekih stotinjak metara, a ova se plaža prostire na više od 2 kilometra neprekinutog pješčanog raja pa tako sa razlogom nosi ime najljepše plaže na ovom dijelu Jadrana. Također, njezinu ljepotu prate brojni sportsko – rekreacijski sadržaji, kulturne manifestacije i ugostiteljski objekti sa bogatom gastronomskom ponudom. Osim Rajske plaže, od prirodnih plaža valja istaknuti još plaže kao što su Livačina, Sahara, Ciganka i brojne druge kao i okolne otočiće među kojima je turistima svakako najpopularniji Goli otok.

Goli otok pretvoren je u politički logor 1948. od strane jugoslavenske vlasti i u toj namjeni je ostao punih 40 godina, sve do zatvaranja 1988. godine. Danas predstavlja popularnu destinacija za turiste a na njemu se može razgledati zatvorske ćelije u kojima su bivši logoraši provodili vrijeme kao i metalni, drvni i kameni pogon, koji su dio industrijske zone u kojoj su logoraši radili za vrijeme svog boravka na otoku.

Kao mjesto bogate povijesti koje drži do svoje tradicije, Lopar ne samo da nudi bogatu gastronomsku ponudu i prirodno bogatsvo, već kulturnim manifestacijama kao što su Ribarske večeri i Loparska noć pokušavaju približiti turiste i ostale posjetitelje svojim vrednotama iz prošlosti ali i sačuvati iste te vrednote koje su njihovi preci generacijama prenosili sve do današnjeg naraštaja.